Consulten

Consult tijdens de zwangerschap

Wanneer je een keuze wilt maken of al een keuze hebt gemaakt in de voeding die je aan je pasgeboren baby wilt geven, is het verstandig om je daar goed op voor te bereiden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Je kunt je inlezen via boeken of internet. Daarnaast is het aan te raden om naar bijvoorbeeld een voorlichtingsavond te gaan bij je verloskundige of een lactatiekundige.

 

Wanneer je de voorkeur geeft aan individuele voorlichting, kan ik die aanbieden. Ik kan antwoord geven op specifieke vragen. Ook kan ik samen met jou (en je partner) een plan maken voor na de geboorte van je baby. Ik kom graag bij je thuis om je de informatie te geven waar je behoefte aan hebt.

Consult na de geboorte van je baby

Ondanks dat borstvoeding een bijzonder mooi en natuurlijk vervolg is op de zwangerschap, kan dit proces gecompliceerd verlopen. Hoe dit verloopt, kan door diverse factoren beïnvloed worden. Soms zijn tips gemakkelijk te vinden op internet en in boeken, maar vaak is een persoonlijk gesprek meer verhelderend. 

 

Bij een consult kan ik passend advies geven en kan er met elkaar een plan gemaakt worden om jouw/jullie borstvoedingsdoel te bereiken. Jouw doel staat voor mij centraal. Ik neem alle tijd voor een intake, zo nodig observeer ik  een voeding en geef gerichte adviezen.

 

In sommige gevallen is een telefonisch consult voldoende. Mijn werkgebied is Nijmegen en omstreken, maar mocht je verder weg wonen, dan komen we daar in overleg wel uit.

Vervolgconsult

Meestal is één lactatiekundig consult inclusief telefonische opvolging voldoende om het doel te halen. In sommige gevallen is nog een consult nodig, uiteraard in overleg.

Telefonisch borstvoedingsconsult

Bij korte vragen of vragen die op afstand goed te beantwoorden zijn, kan een telefonisch consult voldoende zijn. Hierbij kun je denken aan vragen over kolven, slapen en het dag- en nachtritme.

 

Kolf consult

Om prettig en efficiënt te kunnen kolven is advies op maat erg fijn. Een plan van aanpak maken wat bijvoorbeeld tijden, frequentie en hoeveelheden betreft kan er zinvol zijn.

Daarnaast kan het lastig zijn een goede passende kolf te vinden. Samen kijken we naar je behoeften en kunnen we kijken welke kolf het beste bij je past.

Zelf werk ik met de merken Ardo en evt Medela. Van beiden verkoop ik ook de kolven en borstvoedingshulpmiddelen.

 

 

Redenen van een consult kunnen zijn:

 • Ziekte of handicap van moeder en/of baby
 • Moeite met aanleggen
 • Te weinig melk / te veel melk
 • Pijnklachten of andere (tepel) problemen
 • Weigeren van de borst
 • Onvoldoende groei van de baby
 • Onrust bij de baby
 • Combinatie borst- en flesvoeding
 • Borstvoeding in combinatie met medicatiegebruik
 • Afbouwen van borstvoeding
 • Een (beginnende) borstontsteking